Disciplin är drömmarnas väg

Disciplin är drömmarnas väg

There must be discipline!

Budskapet från den tidigare Navy Seal-soldaten Jocko Willink är kanske inte så kittlande, men däremot helt on point. Utan målmedvetet fokus så kommer man inte särskilt långt här i livet. 

Vet man inte vad man vill så kan man harva runt i samma cirkel år efter år utan att något händer. Det kan handla om jobbet som du inte trivs på, staden som man vill lämna, förhållandet som inte ger något… you name it.

Det första steget är förstås att veta vad man vill.
Det är själva grundförutsättningen till att ta sig vidare i livet. Vet man inte vad man vill så är ju små delmål väldigt effektiva som stöd. De flesta av oss har i varje fall en aning om vad vi är bra på, och vad som gör oss passionerade.
Låt detta vara kompassen som för oss vidare i livet.

Med tiden så kommer ett större mål att uppenbara sig, och det är då det är bra att ha tränat upp disciplinen genom att fullfölja de där små delmålen.

För vissa kanske ett mål är att bestiga ett berg, för andra att sitta på sin stol från Herman Miller och jobba hemifrån. Båda scenariona erbjuder sina egna utmaningar och fördelar.

Om vi fokuserar oss på att jobba hemifrån så krävs det förstås en stor disciplin i att kunna ställa om till jobbläge när man väl sitter i kontorsstolen från Valueshop. Det är lätt att man annars såsar omkring, kollar lite på mobilen eller varför inte ett avsnitt av favoritserien?

Ett trick för att komma runt detta är att klä sig lite mer propert. Det har en överraskande stor effekt att hoppa ur mysbyxorna och in i något så enkelt som jeans och skjorta. Direkt är det som att hjärnan slår om och tänker: “Okej, nu är vi på jobbet. Bäst att skärpa sig.”

Grundinställninen är, för att repetera: There must be discipline!