Bokbinderi

Ta papperspysslandet till en ny nivå och bli bokbindare

Ta papperspysslandet till en ny nivå och bli bokbindare

editorial

Hände det ibland att du som barn satt hemma och pysslade ihop egna små böcker? Kanske tog du några papper och satte ihop dem med hjälp av en häftapparat. Skrev en berättelse inuti och ritade ett fint omslag. Drömmer du dig ibland tillbaka till det där skapandet?

Tänk om du skulle göra det på riktigt. Tillverka böcker, alltså. Fast lite mer riktiga böcker den här gången. Och inte med fokus på innehållet eller att måla något fint på omslaget, utan på hantverket att binda böcker. Ska det kanske bli ditt nästa projekt, att lära dig binda böcker?

Bokbindare är ett yrke som det kanske inte pratas om så värst ofta. Hur många känner egentligen någon som jobbar som bokbindare? Nuförtiden tillverkas inte alla böcker för hand som de gjorde förr i tiden, men bokbindare är fortfarande ett hantverksyrke som jobbar både med att tillverka och att laga riktiga böcker.

Hur lär man sig att binda böcker för hand?

Även om du inte har ambitioner att bli bokbindare på yrkesnivå kanske du vill lära dig hantverket som en hobby. Kanske ger du dig inte på att laga värdefulla gamla böcker det första du gör, men du kan börja med att till exempel göra en egen anteckningsbok. 

Om du känner att du vill testa på hur det går till att binda böcker kan du gå en kurs i bokbinderi. Sådana kurser kan man hitta på både folkhögskolor och olika studieförbund, och där kan man få lära sig hur man gör när man binder böcker.

Skulle du sedan fastna så mycket för bokbinderi att du faktiskt vill bli bokbindare kan ett bra nästa steg vara att kontakta någon som jobbar som bokbindare. Då kan du få en bättre inblick i yrket, och kanske leder det till att du kan bli lärling på ett bokbinderi.