rubiks kub

Rubiks kub 7x7 är en riktig utmaning

Rubiks kub 7x7 är en riktig utmaning

Sitter du och snurrar på en klassisk Rubiks kub? Börjar dragen kännas för lätta och är förutsägbara oavsett hur många varv den snurrats? Då är det definitivt dags att gå vidare inom kubvärlden. 

Varifrån kommer Rubiks kub? Det är en tjeckisk uppfinnare vid namn Ernő Rubik som kom på kuben år 1977. Först gick kuben under namnet ungersk magisk kub, men fick tre år senare, år 1980, det namn den har idag – Rubiks kub. Hur många vridningar man än har på en 3x3x3 kub så har matematikerna räknat ut hur många vridningar det finns innan den är löst. Under förutsättning att man löser det på matematiskt vis så blir det max 26 vridningar, sedan är den löst.

 

7×7 ger en sporre åt nya lösningar!

En klassisk Rubiks kub är som de flesta vet 3×3. Det är alltså nio rutor i en enhetlig färg på varje sida. Vill man ha en större utmaning kan man prova på en rubiks kub 7×7. Är man på professionell nivå så kan man lösa den på under tre minuter. Då har man däremot övat både mycket och länge.

Att lösa kuber är inte bara en lek som många tror. Det övar även upp det logiska tänkandet. Det var med den bakgrunden som Rubik skapade den mekaniska kuben en gång i tiden. Utöver logiskt tänkande får man också en duvning i sannolikhetslära om vilka drag man kan göra och utfallet av dem.     

 

 

Olika geometriska former

Vad innebär en kub? Skall man vara petig så är det en regelbunden hexaeder, men formen kallas kortfattat för kub. Kub är ett geometriskt begrepp för en figur som är rätvinklig och tredimensionell. Det innebär att alla kanterna är lika långa.

Kul trivia är att Rubiks kub idag inte bara finns i kubform. Andra geometriska former som förekommer är exempelvis tetraeder. Varför inte köpa hem lite fler utmaningar?