grå starr

Många drabbas av grå starr i hög ålder

Många drabbas av grå starr i hög ålder

editorial

Att få problem med synen är vanligare ju äldre vi blir. Precis som resten av kroppen drabbas ögonen av åldersrelaterade problem. Att se sämre hör nästan åldern till, men det är inget som man ska behöva acceptera utan att göra något åt. När det påverkar vardagen är det dags att agera.

I många fall får man sämre syn på grund av åldern och kan införskaffa sig ett par glasögon som justerar synen till det bättre. Några drabbas av ett annat problem med synen som inte går att normalisera med hjälp av glasögon. Det heter grå starr, och kan åtgärdas med en enkel operation. Det är alltså inget man behöver oroa sig över.

 

Sämre syn går att åtgärda

När man får grå starr blir synen gradvis sämre, och det kan ske olika snabbt. Allt från några månader till några år är normalt. Oftast får man det på båda ögonen, men det kan alltså utvecklas olika snabbt och ögonen kan behöva opereras vid olika tillfällen.

Anledningen till att man ser sämre är att ögats lins blir grumlig, istället för klar som den tidigare varit. Det går även att se genom att titta personen i ögonen då det ser ut som att det ligger en vitaktig hinna över ögonen. När man opereras byts den grumliga linsen ut mot en konstgjord lins. 

 

grå starr

 

Symptom på grå starr

Tveka alltså inte ifall synen försämras och vardagen blir begränsad. Svårighet att se i mörker är även ett tecken på grå starr. Färger kan förändras till att få en mer gulbrun nyans, och konturer kan vara svårare att uppfatta. 

Om man misstänker att man fått grå starr bör man kontakta en optiker eller en vårdcentral för att kolla upp det direkt. Det är bra att göra det så fort som möjligt innan synen försämras markant och det blir ett hinder i vardagen.