lås

Låset är en utmärkt vakt

Låset är en utmärkt vakt

Värdefulla saker vill man ofta låsa in när man inte längre kan hålla ett vaktande öga på dem. Ett bankvalv kan vara en lösning men om det gäller dyrbara saker som man använder till vardags är det inte praktiskt att förvara dem allt för svåråtkomligt. Det kan röra sig om en dator, fina smycken eller kanske en gammal dagbok full av hemligheter. För att bevara ägodelar och prylar som man är rädd om kan ett lås vara lösningen. Detta ser till att andra inte ska få oönskat tillträde till dina värdesaker. Ett lås är en mekanisk eller elektromekanisk anordning som skyddar ett utrymme så att bara den med den rätta nyckeln kan komma in.

 

Historien bakom låset

Redan för 4000 år sedan användes lås. Man har hittat världens äldsta lås i nuvarande Irak. Grundidén bakom de första låsen var att blockera dörren med en träbjälke och i bjälken fanns flera små hål. I dessa passade cylinderformade stavar som i sin tur satt fast i en låsanordning. Nyckeln hade trätaggar som exakt matchade låsanordningen och med nyckelns hjälp kunde man skjuta träbjälken åt sidan. Smart, eller hur? Låset som uppfinning var redan i början ett vinnande koncept och den enda stora förändringen man gjort i nutidens moderna lås är att byta ut trä till järn.

Ring en låsjour om du är utelåst

Ibland händer det som inte får hända – man tappar bort sin egen hemnyckel. Det är sällan populärt att göra inbrott – särskilt inte när det gäller sitt eget hem. Att veta vart man ska vända sig i en sådan situation är därför ofta uppskattat – svaret är en låsjour. Det finns låsjour i Stockholm som har öppet dygnet runt om man blir utelåst. Dessutom kan en låsjour ofta hjälpa till med installering och service av lås, passagesystem, inbrottslarm och postboxar.