lås

Lås: En guide till olika typer av lås och deras funktioner

Lås: En guide till olika typer av lås och deras funktioner

editorial

Lås finns i olika former och används för att säkra dörrar, fönster, cyklar och mycket annat. De skyddar våra tillhörigheter och ger oss en känsla av trygghet. I denna guide kommer vi att titta närmare på olika typer av lås och deras funktioner, samt ge dig tips på hur du kan förbättra säkerheten hemma.

Fågellås: Enkelt men effektivt

Fågellåset är en av de äldsta och enklaste formerna av lås. Det består av en båge och en bygel, och används framförallt för att låsa upp grindar och mindre föremål. Fågellås är enkla att använda och kräver ingen nyckel, vilket gör dem praktiska för tillfällig användning, till exempel under en resa eller när du är på camping.

lås

Cylinderlås: Vanligaste typen av lås för dörrar

Cylinderlås är den vanligaste typen av lås för inomhus- och utomhusdörrar, och består av en cylinder som används i kombination med en nyckel för att öppna låset. Det finns olika typer av cylinderlås, inklusive enkla cylinderlås, dubbla cylinderlås och lås med vred. Dubbla cylinderlås kräver nyckel både på insidan och utsidan av dörren, vilket ger extra säkerhet. Lås med vred kan enkelt låsas och öppnas från insidan, vilket är praktiskt om du exempelvis behöver låsa dig in i ett rum med händerna fulla.

Hänglås: För allt från trädgårdsförråd till container

Hänglås används för att säkra allt från trädgårdsförråd till containers och har en båge som låses med en nyckel eller en kodlås. Hänglås finns i olika storlekar och styrkor, och det är viktigt att välja rätt lås för ändamålet. Ett bra hänglås bör vara tåligt mot vandalism, korrosion och inbrottsförsök, samt ha en bygel som inte går att klippa upp enkelt med en vanlig bultsax.

Cykellås: Skydda din cykel mot stöld

Cykellås är speciellt utformade för att skydda din cykel mot stöld. Det finns olika typer av cykellås, inklusive kabel- och bygellås. Kabel-lås är lätta och enkla att ta med sig, men är inte lika säkra som bygellås. Bygellås är mer robusta och svårare att klippa upp, men kan vara mer otympliga att bära runt på. För bästa säkerhet rekommenderas att använda både ett kabel- och bygellås för att låsa fast cykeln.