Fönster

Fönster grundläggande för att må bra

Fönster grundläggande för att må bra

editorial

Lyft blicken från den dator, mobiltelefon, surfplatta eller mot förmodan utskrivet papper som du läser den här texten på. Titta ut. Vad ser du? Människor? Djur? Natur? Stadsliv? Ja, kanske. Men den viktigaste frågan är vad du ser allting genom. Åtminstone den viktigaste frågan för den här texten. Naturligtvis är det fönstret du tittat ut genom. Det är genom fönstret som du släpper in ljus. Därifrån kan du få nya perspektiv genom att blicka ut.

Bara föreställ dig hur det skulle vara att leva i ett utrymme utan fönster. Det skulle vara som att befinna sig i en isoleringscell i fängelset. En plats utan ljus och ingen möjlighet till att föreställa sig att det finns någonting på andra sidan väggarna. Precis som i sin definition en plats för isolering. Där man bryts ned sönder och samman. Du behöver fönster mer än du själv kan ana. Du kanske tar dem för givet, men skulle märka om de en dag inte längre fanns.

fönster

Alla behöver fönster

En bra representation för hur mycket fönster betyder för människor kan man få i datorspelet The Sims. Du vet där där virtuella dockskåpet där man bygger både hus, personligheter och relationer åt sina karaktärer. Bygger man ett hus utan fönster så blir “simmarna” snabbt deprimerade. De trivs inte alls och mår allt sämre. Till slut är de helt och hållet nedbrutna i det mörker de tvingas leva i.

Fönster är med andra ord lika viktigt som rätt mat, kläder, frisk luft och andra grundläggande delar som vi behöver i livet för att må bra. Egentligen är det väl luften och ljuset vi behöver, men det är tack vare fönsterna som dessa möjliggörs att träda in i våra instängda vardagar. Ta vara på dina fönster. Tvätta dem och byt ut dem när de är slitna. Låt de få ut sin fulla potential.