akut

Ett akut ärende kan inte vänta 

Ett akut ärende kan inte vänta 

Vissa saker måste ske med en gång. De kan inte vänta. En bra metafor är att “huset brinner”, för det innebär att det kräver omedelbar aktion. Väntar man för länge så har huset brunnit ned och då är det ingen mening för brandkåren att längre dyka upp. Läget är helt enkelt akut. Ska någonting räddas ur situationen, oavsett om det är en bildlig eller bokstavlig brand, så måste man agera direkt, fort och effektivt. På samma sätt fungerar det på en akutmottagning. Det hör man på namnet – det är akut. Dit går man inte om man är förkyld. Dit går man om man har en skada som inte kan vänta på behandling eller gå över av sig själv. 

 

Akut fara på vägarna 

En plats som kanske är mer exponerad för händelser av akut karaktär är vägarna, på grund av trafiken som tynger dem dag ut och dag in. Tyvärr sker det olyckor på vägarna i hela landet varje dag. Ibland är det singelolyckor där någon kört av vägen, ibland är det rena kollisioner eller seriekrockar. Det kan vara väglaget och vädret som ställer till det, men också föraren i sig. Det spelar inte så stor roll ur perspektivet att det oavsett handlar om akuta situationer, i första hand för människorna inblandade och i andra hand för fordonen. 

 

Ta dig därifrån 

en akut situation kan också vara att bilen går sönder på grund av helt andra omständigheter. Motorn kanske lägger av eller man får punktering mitt på en landsväg i ingenstans sent på kvällen. Det kanske är vinter och du kommer frysa ihjäl om ingen kommer och hämtar dig och tar dig därifrån. Det är i definitionens rimliga betydelse en akut situation och du behöver bärgning med detsamma. För är det någonstans du och din bil inte kan stanna är det där ni är.