kran

En kranbil i Västerås ger vissa ledtrådar

En kranbil i Västerås ger vissa ledtrådar

editorial

Om du vill att folk ska förstå vad du menar när du nämner ordet “kran” måste du vara betydligt mer specifik än så. En “kran” kan syfta på flera olika saker och ämnen, och människor är faktiskt inte tankeläsare. Kanske tror de att du pratar om en vattenkran. En sådan som du har i köket och i badrummet och som det rinner vatten från. Eller så tror de att du pratar om en riktigt lång näsa, som ibland brukar kallas för kran.

Kanske skulle någon tro att du pratar om en dykkran. Det vill säga en ventil som används för att reglera luften från en dykflaska. Men det allra troligaste är väl kanske ändå att du åsyftar någon form av lyftkran. Med andra ord en typ av anläggningsmaskin som används i samband med att man kanske bygger eller river någonting på hög höjd. När du dessutom talar om en “kranbil i Västerås” i sammanhanget pekar det mesta på att det var det du faktiskt menade.

 

kran

Nyttig information

Någon kanske fortsätter med att envisas att tro att du menar någonting annat än en slags lyftutrustning. Personen i fråga kanske påminner dig om att det faktiskt finns ett distrikt i Bulgarien som heter Kran. Men som sagt, det är inte alls det som det handlar om. Det är dock en ganska kul tanke om Kran har inspirerats av lyftkranar (eller någon annan kran) när området fick sitt namn. 

Enligt Google translate så heter faktiskt “kran” samma sak på bulgariska. Det stavas förstås lite annorlunda eftersom de använder andra bokstäver. Hursomhelst är det en ganska kul tillfällighet. Men den här texten skulle inte handla om tillfälligheter, den skulle handla om kranar. Tyvärr får det inte plats med mer nyttig information om kranar än så här. Så du kan istället läsa vidare här: http://www.vigoandersson.se/