piano

Ditt egna piano

Ditt egna piano

Vart vi än vänder oss i världen finns musiken där som ett språk som enar och underhåller människor av alla möjliga bakgrunder. Många av oss önskar att vi hade lärt oss spela något instrument när vi var små, men det är aldrig för sent att börja. Med ett piano kan du både framkalla klassiska toner och modern pop. Att spela piano är inte bara givande och lugnande, det stimulerar dessutom flera områden i hjärnan. Pianot tillhör tangentinstrumenten och har funnits i flera århundraden, det uppfanns av en cembalobyggare i Florens år 1709. 

 

 

Piano eller flygel?

 

När du väl bestämt dig för att införskaffa ett piano måste du bestämma vilken sort du ska ha.

 

Det finns två huvudsakliga varianter av det akustiska pianot, flygeln och det klassiska pianot. Vanligast är det kompakta klassiska pianot, där strängar och hammare står lodrätt. Den praktfulla flygeln är ett slags liggande piano. Eftersom att hammare och strängar ligger horisontellt kan du med en flygel kan spela mer dynamiskt och varierat. Nackdelen är att den tar upp desto mer plats i hemmet. Om du söker flygel eller piano i Stockholm kan du hitta flera begagnade alternativ här: http://www.fyrispiano.se/om-verkstaden-38439231

 

Ta hand om ditt piano

 

Pianot kräver omvårdnad för att hålla sitt fina skick och leva längre. Tänk på att trä är ett levande material som påverkas av sin omgivning. Ett piano ska hållas i en jämn temperatur, inte nära fönster eller element där drag och fukt kan förändra konstruktionen. Att göra rent pianon är enkelt, en lätt fuktad trasa följt av en torr fungerar utmärkt för att rengöra tangenterna. Däremot ska du undvika att rengöra invändigt på egen hand. Ungefär en gång per år behöver såväl använda som oanvända pianon stämmas. Ostämda pianon leder till sämre ljud. Men se till att du får hjälp med stämningen av en expert.