hundbur bil

Biltur med hundbur i bil

Biltur med hundbur i bil

editorial

Egentligen är det förstås lite mer än bara tur. Eller biltur. Bilen använder vi i stort sett varje dag, både för att ta oss till jobb och butiker och för att exempelvis ta oss ut i naturen. Och ofta är det läge för mer håriga familjemedlemmar att haka på. Förutom maken, då …

Tur i bemärkelsen lyckliga omständigheter är det icke att vi har hundbur bil, utan det är ren och överlägsen intelligens. För det första älskar vi våra hundar och vill inte ha dem skadade eller dödade om något händer. För det andra vill vi också leva vidare själva.

Säkerhet och lagen

Det är inte tro, utan ren vetenskap att föremål och även levande varelser blir oerhört tunga vid en krock. Grannens chihuahua väger 256 kg om den hamnar i ryggstödet vid en krock i 90 km och redan vid 50 km väger den 80. Inget du vill ha slängt på dig.

Just detta förhållande har gjort att man har utfärdat bestämmelser angående hundar i bil. En hund ska inte vara lös i bilen under några omständigheter. Det är farligt för hunden och för alla andra inblandade. Den måste vara säkrad på något sätt och det överlägset bästa är hundbur i bil.

Storlek på bur och montering

Det kan låta snällt att köpa en stor bur till din hund men det är inte sant. En hundbur i bil ska vara tillräckligt stor för att hunden ska kunna ligga bekvämt under bilfärden men inte mer än så. Detta beror förstås på att det inte är bättre för hunden att kastas runt i en jättebur än i en bil. 

Så – lagom stor bilbur för hundens storlek. Att montera buren klarar alla. Man skruvar ihop delarna, ställer in buren i bagageutrymmet och fäster den med remmar vid bilens lastfästen. Klart. Nu är din hund säker.